in

Relativno mirna novogodišnja noć u Francuskoj

Proslava tokom novogodišnje noći u Francuskoj je protekla relativno mirno, što je bio svojevrsni test pred završne bezbednosne pripreme za organizaciju predstojećih Olimpijskih igara koje će se ovoga leta održati u Parizu.

Foto: Goran Čvorović

Na ulicama Grada svetlosti u “najluđoj noći” okupilo se preko milion ljudi, pre svega na Jelisejskim poljima, a sve je uglavnom proteklo u redu.

Prema podacima koje je izneo ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, na celoj teritoriji Francuske tokom novogodišnje noći uhapšeno je 380 izgrednika. Istovremeno, zapaljeno je 745 automobila. To je za deset odsto manje nego lani. Mladi u zapuštenim predgrađima imaju ružan običaj da u novogodišnjoj noći pale parkirane automobile.

Mir i red u zemlji čuvalo je 90.000 policajaca i pet hiljada vojnika. Darmanen im je odao priznanje na obavljenom poslu.

Napadi vatrometom su takođe još jedan neslavni običaj razuzdane mladeži, a ministar je preneo da je ove godine zabeleženo čak 80 odsto manje ovakvih napada u odnosu na proteklu godinu. Ovo smanjenje rezultiralo je sa 40 odsto manje povreda čuvara reda.

Do manjih nereda došlo je u Bordou i Nimu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije