in

Razgovor zbog nastradalog Šveđanina koji se borio na strani Ukrajine?

AMBASADOR Rusije u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Švedske.

Foto: AP

– Možemo da potvrdimo da je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ambasadora na razgovor, ali ne možemo da komentarišemo detalje razgovora – izjavio je izvor iz Ambasade za TASS.

Dnevnik “Dagens Niheter” preneo je ranije da su parlamentarne stranke zahtevale da se ambasador pozove na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa komentarom o smrti 28-godišnjeg švedskog državljanina koji je učestvovao u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih trupa. Ministarstvo spoljnih poslova je prvo saopštilo da nema takve planove, ali je danas potvrdilo da planira da pozove na razgovor predstavnika ruske ambasade.

U komentaru objavljenom 25. jula na Fejsbuku, ruska ambasada u Švedskoj je izrazila žaljenje što mediji u Kraljevini pokušavaju da u svojim izveštajima izgrade pozitivnu i visoko moralnu sliku o ovom običnom plaćeniku. Ruska ambasada je napomenula da ga činjenica da se kao stranac pridružio vojsci koja se osam godina bori protiv civila čini zločincem po međunarodnom pravu.

Ruske diplomate upozorile su da će švedskim državljanima koji ostaju u redovima ukrajinskih oružanih snaga verovatno biti suđeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i samporoglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, koje neće oklevati da osude sve plaćenike na duge zatvorske ili čak smrtne kazne.

Mediji u Švedskoj javili su 19. jula da je 28-godišnji švedski državljanin, koji je ranije služio u vazduhoplovstvu Kraljevine u Upsali, ubijen u blizini Harkova. Prema nepotvrđenim izveštajima, nekoliko stotina Šveđana uputilo se u Ukrajinu da učestvuju u borbenim dejstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije