in

RATNO STANJE, TEKSAS IZVEO TENKOVE NA GRANICU, USTALI I FARMERI: Guverner Abot poručio

RATNO STANJE, TEKSAS IZVEO TENKOVE NA GRANICU, USTALI I FARMERI: Guverner Abot poručio

GUVERNER američke države Teksas Greg Abot odobrio je raspoređivanje vojnih tenkova Nacionalne garde Teksasa na južnoj granici.

Foto: Printskrin/Iks/@_Debraj_Paul_

Izjavio je i da je spreman za sukob sa saveznim vlastima oko pravnog spora koji se tiče demontaže barijera duž državnog dela granice SAD sa Meksikom.

– U malo verovatnom slučaju da se to desi, spremni smo da uradimo ono što smo radili poslednjih mesec dana, a to je izgradnja barijera – izjavio je Abot u intervju sa Takerom Karlsonom, na pitanje o mogućnosti da savezna vlada preuzme Nacionalnu gardu Teksasa.

U ponedeljak je Vrhovni sud SAD izdao privremenu naredbu kojom se agentima federalne granične patrole dozvoljava da uklone fizičke granične barijere koje je postavio Teksas. Međutim, Abot tvrdi da Teksas ima ustavna ovlašćenja da zaštiti svoje granice, zbog neuspeha savezne vlade da se pozabavi prilivom ilegalnih migranata u Sjedinjene Države.

Inače, ranije danas, iz Sindikata graničnih patrola saopšteno je da njegovi federalni agenti neće hapsiti pripadnike Nacionalne garde Teksasa zbog poštovanja njihovih zakonskih naređenja. Agenti granične patrole cene i poštuju akcije Teksasa, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, gnev građana zbog odluke Vzhovnog suda sve je vidljiviji.

U znak podrške vlastima Teksasa pokrenut je veliki patriotski kovoj.

Protiv odluka Bajdenove administracije ustali su tamošnji farmeri, zahtevajući zaštitu južne granice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije