in

RAT SE NEĆE USKORO ZAVRŠITI: Netanjahu o sukobu u Gazi

KABINET izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavio je da se rat ni na severu, niti na jugu Pojasa Gaze neće uskoro završiti i da će biti nastavljen tokom mnogih meseci.

Foto Tanjug/AP

-Da bismo nastavili da vodimo rat još mnogo meseci, potrebna nam je međunarodna podrška i radimo na tome da je obezbedimo, ističe se u saopštenju u kojem se navodi zajednička izjava Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, nakon njihovog obraćanja poslanicima iz stranke Likud, objavio je “Tajms of Izrael”.

Kako se navodi, zajednička izjava dolazi usred široko rasprostranjenih objava u medijima da Netanjahu i Galant jedva razgovaraju.

IDF: MANjE INTENZIVNA FAZA INVAZIJE NA POJAS GAZE

Izraelska vojska (IDF) je, nakon višenedeljnog pritiska SAD i drugih saveznika da smanji intenzitet svoje ofanzive na Pojas Gaze, započela novu i manje intenzivnu fazu svojih napada, izjavio je danas portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari.

On je rekao za “Njujork tajms” da se u izraelskoj kampanji već koristi manje trupa i vazdušnih udara.

Hagari je istakao da će Izrael nastaviti da smanjuje broj vojnika u Pojasu Gaze, što je proces koji je započeo ovoga meseca.

Intenzitet operacija na severu Gaze već je počeo da opada, jer se vojska pomera ka izvođenju više ciljanih napada, umesto manevara širokih razmera, naveo je Hagari.

Rekao je da će se Izrael sada fokusirati na uporišta Hamasa na jugu i centralnom delu Pojasa Gaze, posebno oko gradova Kan Junis i Deir al-Balah.

Hagari je istakao da Izrael, takođe, ima za cilj da omogući više humanitarne pomoći za Gazu, uključujući šatore za smeštaj raseljenih lica.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do kraja decembra gotovo 85 odsto stanovnika Gaze, odosno oko 1,9 miliona Palestinaca, raseljeno je iz svojih domova zbog izraelskih napada.

Hagari je negirao da Izrael sprovodi genocid u Gazi, tvrdeći da je Izrael preduzeo sve mere predostrožnosti da izbegne ubijanje civila i da pokušava da poveća isporuku humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Hagari je naveo da je Hamas ugrozio civile tako što je svoju vojnu infrastrukturu ugradio u civilna područja, kao i da je Izrael žrtva napada Hamasa 7. oktobra.

Hagari je dao te komentare nekoliko sati pre nego što bi američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo da stigne u Izrael u okviru turneje po zemljama Bliskog istoka, sa ciljem da spreči da se sukob u Pojasu Gaze proširi na region.

Očekuje se da Međunarodni sud pravde u Hagu za nekoliko dana počne da razmatra podnesak Južne Afrike, koja optužuje Izrael da je počinio “genocid” nad Palestincima.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je više od 20.000 ljudi, odnosno oko jedan odsto stanovništva, ubijeno od 7. oktobra kada je Izrael počeo da napada palestinsku enklavu u znak odmazde za terorističke napade Hamasa na južni Izrael.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije