in

Putin otkrio kakve ciljeve i planove ima za nadolazeći period

RUSIJA preuzimajući dužnost predsedavajućeg BRIKS-u, očekuje plodonosan rad sa svim državama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju povodom početka predsedavanja Ruske Federacije BRIKS-u.

Foto: Tanjug/AP

Kako je napomenuo, među prioritetima rada je i dalje unapređenje interakcije u oblasti nauke, visoke tehnologije, zdravstva, ekologije, kao i u oblasti kulture, sporta, omladinskih razmena i kroz civilnu zajednicu.

– U okviru predsedavanja planirano je održavanje više od 200 događaja različitih nivoa i pravaca u mnogim gradovima Rusije. Pozivamo predstavnike svih zemalja koje žele da sarađuju sa našom organizacijom da učestvuju. Vrhunac našeg predsedavajućeg ‘trenutka’ biće samit udruženja, koji će se održati u oktobru u Kazanju – kazao je Putin, prenela je RIA.

Putin je dodao da BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika, kao i da će Rusija, tokom svog predsedavanja, uzeti u obzir spremnost mnogih zemalja da se u ovom ili onom obliku pridruže asocijaciji.

– Aktivno ćemo raditi na modalitetima nove kategorije partnerskih država organizacije i vodićemo računa o spremnosti mnogih drugih zemalja, a ima ih oko 30, da se priključe BRIKS-u, njegovoj višestranoj agendi. Da bismo to uradili, aktivno ćemo raditi na razvoju modaliteti nove kategorije država partnera BRIKS-a – istakao je.

Podsetio je da je Rusija preuzela predsedavanje BRIKS-u 1. januara, a da su se kao nove punopravne članice pridružile Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. 

– Ovo ubedljivo pokazuje rastući autoritet asocijacije i njenu ulogu u svetskim poslovima. BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele osnovne principe na kojima se zasniva njeno delovanje – zaključio je Putin.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije