in

Protest zbog Italijanke uhapšene u Budimpešti (FOTO)

Protest zbog Italijanke uhapšene u Budimpešti (FOTO)

NA PROTESTU u Rimu danas su izbili sukobi između policije i demonstranta tokom marša za Ilariju Salis, 39-godišnju italijansku nastavnicu i antifašističku aktivistkinju, koja je uhapšena u Budimpešti zbog navodnog napada na dvojicu neonacista.

Foto: Tanjug

Ukoliko bude osuđena, Salis može provesti do 24 godine u zatvoru, prenosi Ansa. Sukobi su izbili nakon što je oko 100 demonstranata pokušalo da stigne do mađarske ambasade u Rimu, a zaustavila ih je policija.

Slike od prošlog meseca na kojima se vidi Salis kako je uvode u sudnicu u Budimpešti u lancima i lisicama za ruke i gležnjeve i medijski izveštaji o nehumanim uslovima pritvora doveli su do negodovanja italijanske javnosti.

Foto: Tanjug

To je nateralo premijerku Đorđu Meloni da zatraži garanciju od mađarskog kolege Viktora Orbana da će Ilariji Salis biti omogućeno pravedno suđenje i da će se njeni uslovi života poboljšati.

U međuvremenu, danas je u Budimpešti na neovlašćenoj proslavi neonacističkih grupa takozvanog Dana časti pokazivana slika obešene žene, za koju se pretpostavlja da predstavlja Salis.

Roberto Salis, Ilarijin otac, rekao je da slike potvrđuju strahove da bi bezbednost aktivistkinje bila u opasnosti ako bi njeni advokati zatražili da bude puštena u kućni pritvor u Budimpešti a vlasti to odobrile, mavodi Ansa.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Opoziciona Demokratska partija levog centra (PD) takođe izrazila je svoje zaprepašćenje i saopštila da bi vlada trebalo da uloži više napora da se Salis vrati u Italiju.

Neprihvatljivo je da vlada ne uspe da deluje i interveniše da spasi Ilariju od ovih pretnji i opasnosti”, rekla je poslanica PD Debora Serakijani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije