in

Priznao da li se Amerika meša u odluku o smeni Zalužnog

Priznao da li se Amerika meša u odluku o smeni Zalužnog

VAŠINGTON se neće mešati u moguću odluku ukrajinskih vlasti o smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, izjavio je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven za televiziju „Si-Bi-Es“.

Foto: Profimedia

– Jasno smo stavili do znanja da se nećemo mešati u ovu konkretnu odluku. To smo direktno rekli ukrajinskoj strani –  rekao je Salivan, ističući da Vašington smatra da su kadrovske odluke isključivo stvar ukrajinskih vlasti.

– To nije ono pitanje o kome vlasti SAD treba da donesu ovu ili onu odluku. Stoga se ne mešamo u ova kadrovska rešenja. To je suvereno pravo Ukrajine i ukrajinskog predsednika (Vladimira Zelenskog) – rekao je zvaničnik.

Salivan nije odgovorio na pitanje voditeljke o tome kako bi eventualna ostavka Zalužnog uticala na situaciju na frontu.

Bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Berjoza ​​izjavio je u ponedeljak da je Valerij Zalužni smenjen sa funkcije glavnokomandujućeg ukrajinske vojske. Sa svoje strane, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko (u Rusiji stavljen na spisak terorista i ekstremista) rekao je da je Zalužni obavešten o ostavci, ali da još nema odgovarajućeg ukaza. Kasnije je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov saopštio da Zelenski nije smenio Zalužnog.

Međutim, spekulacije u ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama o smeni Zalužnog su se nastavile. „Vašington post“ je u sredu, pozivajući se na visoke činovnike u Kijevu, pisao da će Zalužni za sada zadržati svoju funkciju, ali je odluka o njegovoj ostavci već doneta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije