in

Pretres kabineta visoke hrvatske zvaničnice

Pretres kabineta visoke hrvatske zvaničnice

ISTRAŽNI tim evropskog tužilaštva pretražio je danas kabinet državne sekretarke u ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Marice Mikec.

Foto AP

Ranije su provereni računari i mobilni telefoni, kancelarije i stanovi Davora Trupkovića i Krešimira Račića, dvojice saradnika ministarke Nine Obuljen Koržinek, prenosi portal Index.hr.

Trupković je glavni konzervator u ministarstvu, dok je Račić načelnik Sektora za finansije i njih dvojica su sarađivala i pre dolaska u hrvatsko ministarstvo kulture i medija.

Istragom je utvrđeno da su Trupković i Almin Đapa, bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu, dugogodišnji prijatelji.

Đapi su, kako se sumnja, plaćane nepostojeće usluge za 3D snimanja kulturne baštine uništene tokom zemljotresa.

Hrvatski mediji su preneli da je Krešimir Račić bez ikakvih provera potpisivao svu dokumentaciju koja je stizala u njegovu kancelariju tokom realizacije ovih navodnih ugovora o 3D snimanju.

Državna sekretarka u ministarstvu kulture i medija Marica Mikec je, kako se sumnja, potpisala jedan sporan ugovor za 3D snimanje.

Tim istražitelje evropskog tužilaštva nastoji da utvrdi kakva je tačno bila komunikacija saradnika ministarke kulture sa čelnim ljudima Geodetskog fakulteta koji su već pod istragom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije