in

Premijerka italije Melonijeva i turski predsednik Erdogan o migrantima, Africi i jačanju veza

Premijerka italije Melonijeva i turski predsednik Erdogan o migrantima, Africi i jačanju veza

ODNOSI između dve partnerske zemlje su ojačani, zaključak je bilateralnog sastanka italijanske premijerke Đorđe Meloni i turskog predsednika Redžepa Erdogana u Istanbulu.

FOTO: AP/Tanjug

Uz obećanje o skorom postizanju Sporazuma o saradnji u migracionim tokovima iz Libije, dva lidera su se osvrnula i na pitanje italijanskog predsedavanja G7, uključujući Afriku.

Centralna tema bilo je dalje jačanje saradnje oko migracija koja je prošle godine smanjila neregularni tok izbeglica za 56 procenata duž koridora Italija – Turska. Sada se očekuje Sporazum o severnoafričkoj ruti.

Dva lidera su razgovarala i o pitanjima bezbednosti i razvoju Mediterana sa “posebnim fokusom” na Libiju, “kao i o budućnosti Afrike u pogledu sledećeg Samita u Rimu”. Italijanska vlada obraća veliku pažnju na taj dosije u svetlu Mateijevog plana za Afriku. To znači projekat za postizanje potpunog odvajanja od ruskog gasa u roku od dve godine i pretvaranje Italije u energetski centar između Severne Afrike i Evrope, zahvaljujući izgradnji novih gasovoda. U tom smislu bio bi neophodan veći dijalog između Turske i zemalja EU, koje sebe često smatraju konkurentima, ako ne i pravim rivalima, u tom prostoru.

Melonijeva se zahvalila Erdoganu za posrednički napor Ankare da deblokira isporuku žita iz ukrajinskih luka. Što se tiče ekonomskih odnosa, trgovinska razmena između dve zemlje je premašila 25 milijardi evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije