in

Premijer Tusk optužio predsednika države Dudu za ometanje pravde

NAKON što su dva poljska političara koji bi trebalo da idu na odsluženje zatvorske kazne viđena danas u palati poljskog predsednika Andžeja Dude, premijer Poljske Donald Tusk je optužio predsednika države za ometanje pravde.

Foto: Tanjug/AP

U jeku sukoba između poljskog premijera i predsednika u periodu kohabitacije, ove optužbe su tek najnovije u nizu, sa premijerom iz jednog i predsednikom iz drugog političkog tabora, prenosi Rojters.

Premijer Tusk je upozorio da bi se i predsednik Duda i lider nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski mogli smatrati odgovornima za ometanje pravde.

-Situacija je neverovatna. Osuđena lica moraju biti odvedena u zatvor, ali oni su izabrali drugo, udobnije mesto – predsedničku palatu, rekao je Tusk.

Nedeljama nakon što je PiS došao na vlast 2015. godine, Duda je izdao pomilovanje za Mariuša Kaminskog koji je osuđen za zloupotrebu političkog uticaja i omogućio mu da postane ministar unutrašnjih poslova.

Poljski pravnci su postavljali pitanje kako je Duda mogao da donese odluku o pomilovanju pre konačne odluke apelacionog suda.

U postupku pred apelacionim sudom je odlučeno da predmet bude ponovo otvoren i u decembru prošle godine Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik osuđeni su na dve godine zatvora zbog zloupotrebe političkih ovlašćenja.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije