in

Poznato stanje lidera južnokorejske opozicije koji je napadnut nožem

LIDER južnokorejske opozicione Demokratske stranke Li Džae Mjung nalazi se danas na odeljenju intenzivne nege, nakon što je operisan posle napada i uboda nožem u vrat.

Foto: Profimedia

Napad na Lija koji se dogodio u jeku predizbornih aktivnosti izazvao je šok u javnosti i među južnokorejskim političkim liderima, prenosi Rojters. Hirurzi su operisali Lija više od dva sata kako bi sanirali povredu velikog krvnog suda na vratu koji je napadač presekao nožem.

– Teroristički čin protiv predsednika stranke Lija Džae Mjunga je očigledan izazov i pretnja demokratiji – rekao je jedan od čelnika Demokratske stranke Hong Ik Pjo na sastanku saveta rukovodstva stranke.

On je pozvao na brzu istragu i efikasnije bezbednosne mere za političke ličnosti visokog profila, ističući značaj pitanja bezbednosti tokom predizborne kampanje u Južnoj Koreji, zemlji sa istorijom političkog nasilja, uprkos strogim ograničenjima na posedovanje oružja.

Jin Jeong Hva, pristalica stranke koji je bio svedok krvavog napada, rekao je da je incident jasno pokazao potrebu da se uspostavi sistem strože, profesionalne bezbednosne zaštite za političke vođe jer, kako je rekao, nije dovoljno samo raspoređivanje policije za obezbeđivanje događaja i političkih ličnosti.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jul je ponovo osudio napad kao “čin terora” i ocenio da je to “akt neprijateljstva prema liberalnoj demokratiji”. Osumnjičeni, kojeg su članovi stranke i policija brzo savladali na licu mesta, rođen je 1957. godine i već danima je bio u Busanu, planirajući napad lovačkim nožem sa oštricom od 18 centimetara, potvrdila je policija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije