in

Potrebno nam je više jurišnih aviona i helikoptera, poput američkih A-10, AH-64

KOMANDANT ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandr Sirski izjavio je danas da je Kijevu potrebno više vojnih aviona, poput američkih jurišnih aviona A-10, i aviona koji mogu da ispaljuju krstareće rakete dugog dometa.

Foto: Printskrin, Vikipedija

-Avioni A-10 su pouzdani i pokazali su se u mnogim ratovima. Postoji široka lepeza naoružanja za uništavanje kopnenih ciljeva koji mogu da pomognu pešadiji, rekao je Sirski u intervjuu za Rojters.

Prema njegovim rečima, avioni A-10 pružili bi “ključnu podršku kopnenim snagama” koje se bore protiv ruskih trupa.

Foto: Izraelske odbrambene snage

-Namenjen je za uništavanje kopnenih ciljeva – tenkova, artiljerije, svega što se suprostavlja pešadiji, naveo je ukrajinski general.

Dodao je da bi važnu ulogu mogli da imaju i jurišni helikopteri AH-64 Apač i AH-1 Super Kobra, kao i UH-60 Blek Houk.

On je istakao da su ruske snage u pojedinim oblastima na istoku Ukrajine ponovo u ofanzivi gde traju žestoke borbe u kojima ruske snage “kontinuirano napadaju na nekoliko frontova”, dok ukrajinska vojska izvodi “male kontranapade”.

-Ovo je aktivna odbrana kada nismo samo u defanzivi, već stalno idemo u kontranapad, a u nekim pravcima prelazimo u ofanzivu. I neprijatelj to zna”, poručio je Sirski.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do preokreta u ratu u korist Kijeva, ukrajinski komandant je rekao da “uvek postoje šanse”.

-Samo ih treba pronaći i iskoristiti, naveo je Sirski.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije