in

POSLEDNJE PITANJE TAKERA PUTINU: Tražio pomilovanje za američkog špijuna

POSLEDNJE PITANJE TAKERA PUTINU: Tražio pomilovanje za američkog špijuna

AMERIČKI novinar Taker Karlson u intervjuu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dotakao se teme vezane za američkog novinara Evana Gerškoviča koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru jer se sumnjiči za špijunažu.

Foto printskrin Taker Karlson netvork

– Želim da vas pitam još jedno pitanje vezano za Evana Gerškoviča, novinara Volstrit džornala koji ima 32 godine i koji je u zatvoru skoro godinu dana. Pitaću vas direktno, da li biste u znak vaše pristojnosti bili voljni da nam ga pustite i vratite u Sjedinjene Države? – upitao je Karlson.

– Uradili smo toliko gestova dobre volje iz pristojnosti da mislim da nam ih je ponestalo. Nikada nismo videli da nam je neko uzvratio na sličan način, ali u teoriji možemo reći da ne isključujemo da to možemo učiniti, ako naši partneri preduzmu recipročne korake – rekao je Putin.

– Šta čini ovu razliku što Gerškovič očigledno nije špijun, on je dete i možda je prekršio vaš zakon na neki način, ali on nije superšpijun i svi to znaju i drže ga kao taoca za razmenu, što je istina i to svi znaju. Dakle, možda je on u drugoj kategoriji. Možda nije fer tražiti da nekog drugog pustite u njegovu zamenu. Možda degradira Rusiju da to uradi? – pitao je Taker. 

– Primao je poverljive informacije i to je radio tajno – odgovorio je Putin.

– Mislim, ovaj 32-godišnjak je novinarski reporter… – konstatovao je Taker.

– Počinio je nešto drugačije. On nije samo novinar, ponavljam. On je novinar koji je tajno dobijao poverljive informacije. Ne isključujem da se osoba, na koju se vi pozivate, gospodin Gerškovič, do kraja dana može vratiti u domovinu, nema smisla držati ga u zatvoru u Rusiji – rekao je Putin. 


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije