in

PONOVO SUKOB U NAGORNO-KARABAHU: Poginula tri vojnika

TRI vojnika poginula su danas u novom sukobu između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Foto: Tanjug AP

U izveštaju AP se navodi da su jermenski vojni zvaničnici u Nagorno-Karabahu saopštili su da su u napadima azerbejdžanskih dronova ubijena dva vojnika i da je ranjeno još 14.

U međuvremenu je i ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da je jedan azerbejdžanski vojnik poginuo u, kako se navodi, “terorističkom aktu” koji su izvele “nelegalne jermenske vojne formacije” i neodređeni broj “pripadnika ilegalnih jermenskih milicija”.

Lider separatista u Nagorno-Karabahu, Arajik Harutjunjan, najavio je danas delimičnu vojnu mobilizaciju, što je dodatno podstaklo tenzije u regionu.

Jermenija i Azerbejdžan su u višedecenijskom sporu oko Nagorno-Karabaha, koji je deo Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje podržava zvanični Jerevan.

TAS S je ranije preneo saopštenje ministarstva odbrane Azerbejdžana u kojem se kaže da su oružane snage te zemlje izvršile vojnu operaciju kao “odgovor na otvaranje vatre iz područja u Nagorno-Karabahu” i preuzele borbene položaje u planinskim oblastima, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

– Pripadnici ilegalnih jermenskih milicija prisutni u Azerbejdžanu počinili su provokativni teroristički akt na područjima na kojima su raspoređene ruske mirovne snage, što je dovelo do pogibije azerbejdžanskog vojnika Anara Kjazimov. Pored toga, pokušali su da zauzmu Girkiške visove i tamo organizuju borbene položaje – navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdžana.

BONUS VIDEO: 

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije