in

Poljski predsednik Duda oslobodio stranačke kolege iz vremena vlasti PiS-a

Poljski predsednik Duda oslobodio stranačke kolege iz vremena vlasti PiS-a

POLjSKI predsednik Andžej Duda pomilovao je danas dvojicu članova bivše vlasti u skladu sa zahtevima glavne opozicione stranke Pravo i pravda (PiS) koja je izgubila vlast prošlog meseca.

Foto Tanjug/AP

Bivši ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski i njegov zamenik Maciej Vasik su na intervenciju Dude, pušteni iz zatvora oko 21 časa po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Oni su ovog meseca zatvoreni nakon što su osuđeni za zloupotrebe svojim prethodnim pozicijama u staroj vladi pod PiS-om.

Obojica su štrajkovala glađu, tvrdeći da su “politički zatvorenici”, i njihovo zatvaranje izazvalo je velike proteste desetina hiljada pristalica PiS-a.

Kaminski i Vasik pritvoreni su u Varšavi prošle nedelje i poslati u zatvor nakon što su osuđeni za zloupotrebu položaja dok su bili na funkcijama, iako su prethodno dobili prvo pomilovanje predsednika, što je dodatno podiglo tenzije između PiS-a i nove proevropske vlasti premijera Donalda Tuska.

Tusk tvrdi da želi da ponovo uskladi Poljsku sa demokratskim standardima Evropske unije posle osam godine vladavine PiS-a, koja je karakterisala redovne sukobe sa Briselom u vezi sa pravosudnim, medijskim i drugim reformama, navodi Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije