in

Pokušan napad na Moskvu, neprijateska letelica hitno uništena

Pokušan napad na Moskvu, neprijateska letelica hitno uništena

RAT u Ukrajini – 869. dan.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Printscreen

Deklaracija samita NATO u Vašingtonu: Ulazak Ukrajine u NATO nepovratan proces

Članice Severnoatlantske alijanse nazvali su nepovratnim ulazak Ukrajine u NATO i potvrdile podršku Kijevu na putu evroatlantskih integracija, navodi se u deklaraciji samita NATO-a u Vašingtonu, usvojenoj u sredu.

– Dok Ukrajina nastavlja svoje vitalne napore, mi ćemo nastaviti da je podržavamo na njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u – ističe se u dokumentu objavljenom na sajtu NATO.

Istovremeno se ukazuje da Ukrajina treba sama da izabere, bez spoljnog mešanja, kako da

obezbedi sopstvenu bezbednost.

– Budućnost Ukrajine je u NATO. Ukrajina postaje sve kompatibilnija i politički integrisana sa Alijansom – ističe se u deklaraciji.

Zemlje NATO pozdravljaju konkretan napredak koji je Ukrajina postigla nakon samita u Viljnusu u neophodnim demokratskim, ekonomskim i bezbednosnim reformama.

– Još jednom potvrđujemo da ćemo moći da uputimo poziv Ukrajini za pridruživanje Alijansi kada se zemlje članice dogovore i ispune uslovi – navodi se u dokumentu.

Ova odluka, kao i sastanak Saveta Ukrajina-NATO, koji treba da se održi danas, u kombinaciji sa trenutnim naporima članica Alijanse,”je most ka članstvu Ukrajine u NATO“. 

Kako su navele članice Alijanse, nastaviće da podržavaju napredak Ukrajine u pogledu  interoperabilnosti, kao i u uvođenju reformi u sferi demokratije i sektora bezbednosti.

Ruska invazija na Ukrajinu narušila je mir i stabilnost u evroatlantskoj oblasti i ozbiljno narušila globalnu bezbednost, ističe se u dokumentu i napominje da “Rusija ostaje najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika”. 

– Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu solidarnost sa narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije, svoje zemlje i naših zajedničkih vrednosti. Jaka, nezavisna i demokratska Ukrajina je od vitalnog značaja za bezbednost i stabilnost evroatlantskog područja. Borba Ukrajine za njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet unutar njenih međunarodno priznatih granica direktno doprinosi evroatlantskoj bezbednosti. Pozdravljamo najave saveznika da Ukrajini obezbede kritične dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, kao i druge vojne kapacitete – stoji u deklaraciji NATO.

Članice NATO potvrdile su obećanje o dugoročnoj pomoći Ukrajini za obezbeđivanje vojne opreme i izgradnji snaga sposobnih da pobede rusku agresiju. 

Kroz proporcionalne doprinose, saveznici nameravaju da obezbede minimalno osnovno finansiranje od 40 milijardi evra u narednoj godini i da obezbede održiv nivo bezbednosne pomoći Ukrajini.

Pored vojne podrške obuhvaćene ovim obećanjem, saveznici nameravaju da nastave da pružaju političku, ekonomsku, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini.

– Terorizam, u svim njegovim oblicima i manifestacijama, je najdirektnija asimetrična pretnja bezbednosti naših građana i međunarodnom miru i prosperitetu. Pretnje sa kojima se suočavamo su globalne i međusobno povezane – navodi se u deklaraciji.

U dokumentu se pozdravlja odluka generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da imenuje višeg predstavnika NATO-a u Ukrajini.

Takođe se ističe da Rusija snosi isključivu odgovornost za “agresorski rat protiv Ukrajine”, što je očigledno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN. 

– Ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog prava. Rusija je odgovorna za smrt hiljada civila i nanela je veliku štetu civilnoj infrastrukturi. Najoštrije osuđujemo užasne napade Rusije na ukrajinski narod, uključujući napad na bolnice u Kijevu, 8. jula. Rusija mora odmah prekinuti ovaj rat i potpuno i bezuslovno povući sve svoje snage iz Ukrajine u skladu sa rezolucijama Generalne skupštine UN – upozorava se u deklaraciji NATO.

Članice NATO ističu da nikada neće priznati ruske “nelegalne aneksije ukrajinske teritorije, uključujući Krim”. 

– Takođe pozivamo Rusiju da povuče sve svoje snage iz Republike Moldavije i Gruzije, koje su tamo stacionirane bez njihovog pristanka – stoji u deklaraciji.

Dodaje se da NATO ne traži konfrontaciju i ne predstavlja pretnju Rusiji i da su članice Alijanse i dalje voljne da održavaju kanale komunikacije sa Moskvom kako bi, kako se navodi, ublažile rizik i sprečile eskalaciju.

NATO poziva sve zemlje da ne pružaju nikakvu pomoć ruskoj agresiji i time produžavaju rat Rusije u Ukrajini.

– Belorusija nastavlja da omogućava ovaj rat stavljajući na raspolaganje svoju teritoriju i infrastrukturu. Produbljivanje ruske političke i vojne integracije sa Belorusijom, uključujući raspoređivanje naprednih ruskih vojnih sposobnosti i osoblja, ima negativne implikacije po regionalnu stabilnost i odbranu Alijanse – stoji u deklaraciji.

Napominje se da Severna Koreja (DNRK) i Iran podstiču agresivni rat Rusije protiv Ukrajine pružanjem direktne vojne podrške Rusiji, poput municije i bespilotnih letelica (UAV), što, kako se ističe, ozbiljno utiče na evroatlantsku bezbednost. 

– Oštro osuđujemo izvoz artiljerijskih granata i balističkih projektila iz DNRK-a, što je u suprotnosti sa brojnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i sa velikom zabrinutošću primećujemo produbljivanje veza između DNRK i Rusije. Bilo kakav transfer balističkih projektila i srodne tehnologije od strane Irana Rusiji predstavljao bi značajnu eskalaciju  – navodi se u NATO deklaraciji. 

Dodaje se da je i Kina postala odlučujući pokretač rata Rusije protiv Ukrajine kroz veliku podršku ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi. 

– Produbljivanje strateškog partnerstva između Rusije i NR Kine i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju i preoblikuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima, razlog su za duboku zabrinutost. Suočeni smo sa hibridnim, sajber, svemirskim i drugim pretnjama i zlonamernim aktivnostima državnih i nedržavnih aktera – ističe se u dokumentu.

Borba protiv terorizma ostaje ključna za kolektivnu odbranu NATO.

– Nastavićemo da se suprotstavljamo, odvraćamo, branimo i odgovaramo na pretnje i izazove koje predstavljaju teroristi i terorističke organizacije na osnovu kombinacije mera prevencije, zaštite i negiranja uz odlučnost, odlučnost i solidarnost – ističe se. 

Navodi se i da konflikt i nestabilnost u Africi i na Bliskom istoku, kao i destabilizujuća dejstva Irana, direktno utiču na bezbednost NATO članica i njenih saveznica. 

U dekalariciji se ističe da će NATO,  povodom 75. godišnjice, preduzeti dalje korake da ojača odvraćanje i odbranu i potvrđuje trajna posvećenost potpunoj implementaciji obećanja o ulaganjima u odbranu od najmanje dva odsto BDP-a godišnje, kako je dogovoreno u Vilnjusu.

– NATO ostaje jedinstven, suštinski i neophodan transatlantski forum za konsultacije, koordinaciju i delovanje po svim pitanjima koja se odnose na individualnu i kolektivnu bezbednost – zaključuje se u deklaraciji.

 

Neprijateljski dron uništen u blizini Moskve, kaže gradonačelnik

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin napisao je na Telegramu da je neprijateljski dron uništen u blizini Moskve.

Nije bilo žrtava ili materijalne štete.

(Reuters)

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA – JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije