in

Poginulo 1.500 vojnika u poslednjih 24 sata u Avdejevki

Poginulo 1.500 vojnika u poslednjih 24 sata u Avdejevki

NAREĐENjE glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Foto: Profimedia

Ruske jedinice grupe trupa “Centar” pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova preuzele su punu kontrolu nad moćnim odbrambenim čvorištem ukrajinskih oružanih snaga – Avdejevkom u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdio je general-potpukovnik.

Samo nekoliko raštrkanih formacija ukrajinskih snaga uspelo je žurno da napusti Avdejevku, pod neprekidnom vatrom ruskih trupa, napustivši svoje oružje i vojnu opremu, dodao je Konašenkov.

– U borbama za Avdejevku oslobođena je teritorija od oko 32 kvadratna kilometra. Neprijateljski gubici u borbama u protekla 24 sata iznosili su više od 1.500 vojnika – rekao je Konašenkov.

Foto: Profimedia

Trenutno se preduzimaju mere da se grad konačno očisti od militanata i blokiraju ukrajinske jedinice koje su napustile grad i stacionirale se u fabrici koja proizvodi visokokalorično veštačko čvrsto gorivo koks u Avdejevki, dodao je on.

Nakon oslobođenja Avdejevke linija fronta se udaljila od Donjecka, koji je sada zaštićeniji od terorističkih napada zločinačkog režima u Kijevu, ocenio je Konašenkov.

– Informacije o napredovanju naših trupa nisu objavljivane sve dok neprijatelj nije potpuno poražen i naše snage preuzele potpunu kontrolu nad gradom. Trupe grupe ‘Centar’ nastavljaju ofanzivne operacije za dalje oslobađanje Donjecke Narodne Republike od ukrajinskih nacionalista – zaključio je general-potpukovnik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije