in

Podrška Ukrajini i poraz Putina je u interesu Evrope i SAD

Podrška Ukrajini i poraz Putina je u interesu Evrope i SAD

MEĐUNARODNA podrška Ukrajini, kako bi se mogla efikasno odupreti ruskoj agresiji, zadovoljava interese ne samo same ukrajinske nacije, već i Evrope i SAD, izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu bivši načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD, general Mark Mili.

Foto: Profimedia

-Verujem da je apsolutno u interesu SAD i Evrope, a ne samo Ukrajine, da obezbedimo pobedu u ovom ratu. Zato što je u pitanju mnogo ozbiljniji problem, rekao je Mili, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu je ruski rat egzistencijalna pretnja, jer je reč o opstanku zemlje, a za Evropu je to najveći rat od 1945. godine.

-Ali, rekao bih da je prava pretnja međunarodnom poretku koji je uspostavljen 1945. godine kao rezultat Drugog svetskog rata, naglasio je bivši visokorangirani general.

SAD se decenijama zalažu za međunarodni poredak rekao je Mili i poručio da je zbog toga neophodno obezbediti da agresor, Rusija, bude poražen u ratu koji je započeo.

-Verujem da je podrška Ukrajine iz Evrope, SAD i međunarodne zajednice izuzetno važna. Ovo uključuje vojnu podršku, finansijsku podršku, sankcije, diplomatsku podršku i još mnogo toga. Ali veoma je važno da (ruski predsednik Vladimir) Putin ne uspe, naglasio je Mili.

Prvog dana Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Švajcarskoj, Ukrajinska kuća u Davosu bila je domaćin tematskih diskusija posvećenih konsolidaciji međunarodne podrške Ukrajini.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije