in

Pentagon – Nismo dobili nikakvo obaveštenje iz Bagdada

PENTAGON je danas saopštio da SAD trenutno ne planiraju povlačenje oko 2.500 svojih vojnika iz Iraka, upkos izjavama iračkih zvaničnika prethodne nedelje da će ta zemlja započeti proces uklanjanja vojnika koalicije predvođene SAD sa svoje teritorije.

Foto: Tanjug/AP

-Trenutno ne postoji takav plan. Ostajemo fokusirani na pobedu nad Islamskom državom, rekao je general-major američkog vazduhoplovstva Patrik Rajder.

Rajder je istakao da se snage SAD nalaze u Iraku na poziv vlade te zemlje, kao i da nije upoznat ni sa kakvim obaveštenjem koje je Bagdad uputio američkom Ministarstvu odbrane o odluci o uklanjanju trupa, prenosi Rojters.

Iranska agencija IRNA prenela je ranije da je irački premijer Mohamed Šija El Sudani rekao 5. januara da je Irak odlučio da prekine vojno prisustvo SAD i međunarodne koalicije predvođene SAD na tlu Iraka, ističući da stav Bagdada ostaje nepromenjen i da je ta odluka nepovratna.

El Sudani je govorio u Bagdadu na ceremoniji obeležavanja četvrte godišnjice smrti iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamenika komandanta iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) Abu Mahdija al-Muhandisa, koji su ubijeni u američkom napadu dronom u blizini Bagdada u januaru 2020.

On je rekao da iračka vlada radi na određivanju datuma za početak razgovora o tom pitanju, napominjući da je napad 2020. godine, u kojem su ubijeni general Sulejmani i Muhandis, zadao udarac svim pravilima vezanim za odnos Bagdada i Vašingtona, prenela je IRNA.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije