in

Pada vlast zbog “Dior” torbice od 2.200 evra?

Pada vlast zbog “Dior” torbice od 2.200 evra?

PATRIJARHALNA Južna Koreja nije navikla na prve žene kao što je Kim Keon Hi, 51-godišnja karijeristkinja koja ima svoj klub obožavalaca i svuda privlači pažnju.

Foto: profimedia/Dior.com

Kim je veliki promoter korejske kulture, bila je glasna i često kritikovala konzumaciju psećeg mesa, voli i da nosi odeću korejskih dizajnera. Predsednik Južne Koreje Jun Sukjul i ona nemaju dece, ali imaju nekoliko pasa i mačaka.

Kim je upala u nevolje kada je navodno dobila skup poklon – torbicu “Kristijan Dior” vrednu 2.200 dolara. Uprkos pozivima da objasni situaciju i da se ona ispita, Korejka još uvek nije komentarisala torbicu. Njen muž je rekao da je to bila “politička prevara”.

Si-En-En navodi da ovo nije prvi put da se prva supruga Koreje našla na udaru kritika. Tokom Poslednjih nekoliko godina se izvinila što je „podebljala” svoju biografiju, a optužena je i za plagiranje naučnih radova i manipulaciju akcijama. Kim nije odgovorila na optužbe za plagijat i manipulaciju akcijama, a Kancelarija predsednika Južne Koreje tvrdi da nije učestvovala u manipulaciji akcijama.

Foto: profimedia

Jun i njegovom PPP-u (Partija moći naroda) nije trebao skandal koji je izbio oko pomenute Dior torbice uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u aprilu ove godine, a koji bi, sudeći po predizbornim anketama i raspoloženju u Južnoj Koreji, mogli biti veoma napeti.

– Torba Dior je poslednja kap koja je prelila čašu – rekao je Čo Hi-kjung, profesor prava na Univerzitetu Hongik u Seulu. On je dodao da je prva supruga Kim pravi magnet za skandale, a da je ova poslednja dobro primljena jer postoje moćni, lalo vidljivi dokazi.

Kim i Jun nisu mogli da reše probleme sa torbicom od kraja novembra 2023. godine, kada je objavljen video na kojem se vidi kako prva supruga Koreje od korejsko-američkog sveštenika Čoi Džae Janga prima nebeskoplavu torbu “Lady Dior Pouch” od teleće kože.

Čoi je rekao da je sastanak održan u septembru 2022, četiri meseca nakon što je Jun Sukjul postao predsednik Južne Koreje. Sveštenik je rekao da je sastanak snimio kamerom na sat. Video je objavio levičarski Jutjub kanal “Glas Seula”, kritičar Junove konzervativne vlade. Čoi je rekao da su mu ljudi iza kanala takođe dali Dior torbu i sat sa kamerom. Zvaničnici vlade Južne Koreje i njihovi partneri ne smeju da dobijaju  poklone u vrednosti većoj od 750 dolara.

FOTO: Predrag Mitić/Profimedia

Kim se već našla na udaru kritika zbog “zloupotrebe položaja”. U sredu je Jun rekao da je kontroverzni video objavljen kako bi pokušalo da se utiče na izbore u aprilu.

– U budućnosti, moja supruga i ja moramo da budemo stroži u ophođenju sa ljudima kako javnost ne bi brinula – rekao je Jun. Južnokorejski predsednik nije rekao da njegova supruga nije dobila torbicu, ali je rekao da mu je žao što nije bila odlučnija tokom susreta sa sveštenikom.

Jutjub kanal “Glas Seula” i Čoi optuženi su da su postavili zamku i pokušali da utiču na predstojeće izbore. Naime, Čoi se zalaže za ujedinjenje Južne i Severne Koreje, dok Jun vidi Pjongjang kao neprijatelja, piše Si-en-en.

FOTO: Predrag Mitić/Profimedia

Ima onih koji tvrde da je Kim na udaru jer je Južna Koreja konzervativna i mizoginistička zemlja, ali ima i onih koji tvrde da je prva žena Koreje sebična.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije