in

“Ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata”

“Ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata”

USPEŠNA odbrana ruske vojske u Ukrajini navela je NATO da preispita svoju odbrambenu strategiju, piše časopis „Ekonomist“.

Foto AP

– Ruske odbrambene konstrukcije na jugu i istoku Ukrajine postale su najduže odbrambene strukture u Evropi od Drugog svetskog rata – navodi se u članku, pozivajući se na američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Časopis skreće pažnju na činjenicu da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio da se ubrza izgradnja odbrambenih struktura na istoku zemlje. Poljska je takođe ubrzala izgradnju utvrđenja i skloništa na granici sa Rusijom i Belorusijom, dok su se Letonija, Litvanija i Estonija dogovorile da naprave „odbrambenu liniju“ na istočnim granicama, navodi se u članku.

Estonske vlasti ranije su saopštile da će morati da naprave oko 600 utvrđenih bunkera duž granice sa Rusijom. Pozivajući se na eksperta sa Univerziteta u Lajdenu u Holandiji Lukasa Milevskog, časopis piše da bi vlasti Letonije i Litvanije uz sličan pristup morale da izgrade 1.116, odnosno 2.758 bunkera.

U članku se ocenjuje da ovo predstavlja dilemu za zemlje NATO-a, koje su preferirale drugačiju strategiju – takozvanu elastičnu odbranu, koja nije usmerena na zaustavljanje napadačkih snaga, već na njihovo zadržavanje, upuštanjem u okršaj na za sebe povoljnijim pozicijama. Kako primećuje „Ekonomist“, takva strategija je „nespojiva sa zaštitom svakog pedlja teritorije NATO-a“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije