in

Ovo je uslov za primirje sa Izraelom

Ovo je uslov za primirje sa Izraelom

ZAMENIK predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil el Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato “rešenje sa dve države”.

Foto: Profimedia

El Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je da bi ta grupa prihvatila “potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama”.

On je u intervjuu za Asošijeted pres dodao da bi u tom slučaju vojno krilo Hamasa bilo raspušteno.

– Sva iskustva naroda koji su se borili protiv okupatora, kad su postali nezavisni i osvojili svoja prava i svoju državu, šta su ove snage učinile? One su se pretvorile u političke stranke i njihove borbene snage su se pretvorile u nacionalnu armiju – naveo je El Haja.

On je ocenio da dugo najavljivana kopnena ofanziva Izraela u gradu Rafa ne bi porazila Hamas.

– Izraelske snage nisu uništile više od 20 odsto Hamasovih snaga. Ako ne mogu da dokrajče Hamas, šta je rešenje? Rešenje je dogovor – kazao je El Haja.

Hamas je, kako je on naveo, napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunog povlačenja trupa Izraela.

– Ako nismo ubeđeni da će rat biti završen, zašto bismo predali zatvorenike? – upitao je El Haja.

BONUS VIDEO: PROFILISANjE “Sve je počelo kao hobi a sada obilazim 100. zemlju”, Jovana Kvržić od istoka do zapada
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije