in

“Ovo je san mnogih generacija”

“Ovo je san mnogih generacija”

PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro pozvao je parlament zemlje da donese zakon za zaštitu sporne teritorije Gvajana-Esekibo, kojim bi se zapadno od reke Esekibo osnovala nova venecuelanska država i najavio hitno aktiviranje plana socijalne pomoći za celokupno stanovništvo ovih krajeva, popis i izdavanje dokumenata.

Foto: AP

– Jedan od glavnih ciljeva organskog zakona o zaštiti Gvajane-Esekiboa je da se ostvari ovo rešenje koje je san mnogih generacija Venecuelanaca i da se jednom zauvek formira država Gvajana-Esekibo, 24. država Venecuele – rekao je Maduro tokom sednice Federalnog saveta vlade.

Kao privremenu zakonsku meru za integraciju novog regiona Maduro je predložio predsednički ukaz o uspostavljanju „Zone integralne odbrane Gvajana-Esekibo“, čiji će tekst biti objavljen u sredu u službenom listu.

Maduro je, takođe, pozvao naftne kompanije koje posluju u nedelimitiranom moru da prestanu sa radom u roku od tri meseca, ali je dodao da je otvoren za pregovore.

Takođe je predložio širokom krugu sunarodnika da razmotre i uspostave strogo pravilo o zabrani rada sa kompanijama koje rade na pomorskim naftnim platformama po koncesijama koje je izdala Gvajana.

Venecuelanska nacionalna naftna i gasna korporacija, PDVSA, dobila je od predsednika naredbu da odmah uspostavi regionalnu poslovnicu PDVSA-Esekibo i odmah počne da izdaje operativne dozvole za istraživanje i razvoj nafte, gasa i rudnika širom Esekiba.

Zona istočno od reke Esekibo, koja je poslednjih 100 godina bila sastavni deo Gvajane, biće podeljena na tri razvojne zone i njome će se upravljati, prema rečima šefa države, iz venecuelanskog grada Tumeremo u državi Bolivar. Za načelnika vojnog i administrativnog štaba Gvajane-Esekibo privremeno je postavljen general-major Rodrigez Kabeljo.

Spor Venecuele oko teritorije Esekibo sa Velikom Britanijom i susednom Gvajanom traje još od XIX veka. Vlada Venecuele pojačala je napore da ovu teritoriju vrati u sastav zemlje nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju naftnim kompanijama mineralima bogata područja spornih naftnih nalazišta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije