in

Otkriveno curenje na unutrašnjem ventilu

NUKLEARNA elektrana Isar 2 u Bavarskoj moraće da bude zatvorena oko nedelju dana da bi se otklonilo curenje u unutrašnjem ventilu elektrane, bez ugrožavanja bezbednosti, objavila je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na podatke nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu.

Foto Tanjug/AP

Precizira se da je operater nuklearne elektrane već obavestio bavarski nuklearni nadzorni organ o curenju.

-Da bi nuklearna elektrana Isar 2 u Bavarskoj radila do kraja godine, moraće da bude zatvorena oko nedelju dana da bi se otklonilo curenje, navodi agencija.

Pozivajući se na portparola nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu (BMUV), napominje se da je energetska kompanija Projsen-Elektra obavestila agenciju prošle nedelje „o curenju unutrašnjeg ventila u nuklearnoj elektrani Isar 2 tokom tehničkih diskusija“.

-Bezbednost nije ugrožena, navodi se u saopštenju ministarstva. Istovremeno, precizira se da reaktor mora da bude remontovan kako bi i po završetku godine bio dostupan za rad.

S tim u vezi, ministarstvo će sada proučiti da li je moguće nastaviti da koristi Isar 2 kao rezervu za proizvodnju energije u Nemačkoj do sredine aprila, kako je ranije planirao nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Operater nuklearne elektrane je pojasnio da neće biti potrebne popravke ako elektrana prestane sa radom nakon 31. decembra 2022. godine, u skladu sa njemačkom odlukom o postupnom ukidanju nuklearne elektrane iz 2011. godine, dodalo je ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije