in

Osvajanje Avdejevke prekretnica u ratu

Osvajanje Avdejevke prekretnica u ratu

JEDAN od najpopularnijih i najautoritativnijih američkih televizijskih kanala Foks Njuz nazvao je oslobođenje Avdejevke značajnom pobedom ruskog predsednika Vladimira Putina, koja „označava prekretnicu” u ukrajinskom sukobu pred celim svetom.

FOTO: Tanjug/AP

– Putin osvaja značajnu pobedu, a ovaj događaj označava prekretnicu u ratu pred celim svetom – navodi se u materijalu objavljenom na glavnoj stranici kanala.

Autori publikacije su izrazili uverenje da će oslobođenje Avdejevke „ojačati moral Rusije uoči dvogodišnjice sukoba i predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji“.

Kako navode, poraz ukrajinskih oružanih snaga u Avdijevki dogodio se u pozadini sve većeg nedostatka municije i poteškoća u odobravanju novog finansiranja Kijeva od američkog Kongresa.

U subotu uveče, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski saopštio je odluku o povlačenju ukrajinskih jedinica iz Avdejevke i prelasku na odbranu. 

Vladimir Zelenski je priznao činjenicu odluke o povlačenju trupa iz Avdijevke. Oružane snage Ukrajine saopštile su ranije da je situacija za ukrajinske trupe u oblasti Avdejevke kritična, gora je nego u Artemjovsku, koji je Kijev predao u maju 2023. godine, a ukrajinskom operacijom tamo je tada komandovao Sirski.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(RIA)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije