in

OŠTRE OSUDE UDARA NA HUTE STIGLE I IZ KREMLJA: Peskov jasan

NAPADI SAD i Velike Britanije na Jemen su nelegitimni sa stanovišta međunarodnog prava i Rusija osuđuje te akcije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

On je podsetio da je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju koja zahteva momentalni prekid napada Huta na brodove u Crvenom moru, ali da je Moskva nije podržala.

– Mi osuđujemo napade. Znate da je usvojena rezolucija, mi smo bili uzdržani. I zemlje koje su izvele udare pokušale su da svoje akcije stave u okvire međunarodnog prava. Taj pokušaj je bio neuspešan jer usvojena rezolucija ne daje nikakvo pravo na izvođenje napada. Shodno tome, sa stanovišta međunarodnog prava oni su nelegitimni. To je naš stav – rekao je Peskov, komentarišući vazdušne napade SAD i Velike Britanije na Jemen.

Takođe je dodao da je Rusija više puta pozivala Hute da prestanu sa napadima na međunarodne trgovačke brodove.

– Što se tiče napada koje su izvodili Huti na međunarodne trgovačke brodove, više puta smo ih pozivali da odustanu od te prakse i smatramo da je krajnje pogrešna – istakao je Peskov.

Podsećamo, američka vojska i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste Huti u Jemenu. Ovo je prvi udar na Hute otkako je ta grupa počela da ispaljuje bespilotne letelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru. Huti poručuju da će SAD i Velika Britanija platiti visoku cenu “za očiglednu agresiju”.

Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva. U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila. Rusija je danas zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti, preneo je Sputnjik.

Sve najnovije vesti iz Jemena čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije