in

Oglasio se Kremlj nakon najnovije odluke Vašingtona

SAOPŠTENjA da je Bela kuća podržala odluku o zapleni ruske imovine su provokativna i takve akcije, u slučaju realizacije, ne mogu proći bez posledica, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto AP

On se oglasio povodom pisanja agencije Blumberg da Bela kuća podržava nacrt zakona čiji je cilj konfiskovanje zamrznute ruske imovine i njeno prebacivanje u Ukrajinu. Peskov je istakao da SAD nisu obavestile Moskvu ni o kakvoj odluci jer kanali komunikacije sa Vašingtonom skoro ne postoje.

– Naravno, reč je o veoma provokativnom saopštenju koje najavljuje mogućnost nezakonitih mera u vezi sa našom imovinom. To ne može da prođe bez dubokih posledica, o čemu smo već govorili – kazao je portparol Kremlja.

Kako je ocenio, podržavajući odluku o zapleni ruske imovine, Bela kuća zapravo pokušava da izvrši pritisak na Evropljane.

– Oni uglavnom pokušavaju da izvrše pritisak na Evropljane. To je veoma paradoksalna situacija, pošto je glavni deo naše imovine u Evropi, a ne u Americi. Kao i uvek, Amerikanci žele da podstaknu Evropljane na nezakonite akcije i, kao rezultat toga, u budućnosti će se Evropljani suočiti sa neizbežnim gubicima, kaznama i pravnim posledicama ako budu sledili Amerikance – rekao je Peskov.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

On je zaključio da je podrška zaplene ruske imovine korak ka podrivanju finansijskog autoriteta SAD i poverenja međunarodnih investitora u njih.

Kako je pisao Blumberg, pozivajući se na novembarski memorandum Saveta za nacionalnu bezbednost (savetodavno telo predsednik SAD) poslat Komitetu Senata za spoljne poslove, „administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena u principu podržava predlog zakona koji bi omogućio konfiskaciju ruskih sredstava“.

Napominje se da je Bajden odlučio da podrži ideju o konfiskaciji ruske imovine, nakon što su republikanci blokirali izdvajanje dodatne pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara.

Senatori su u junu 2023. predstavili nacrt zakona koji omogućava konfiskaciju ruske imovine i njen transfer Ukrajini. Istovremeno, Bela kuća želi da koordinira akcije sa drugim zemljama G7 kako bi smanjila rizik od podrivanja poverenja u SAD od strane stranih investitora, piše Blumberg.

Ranije ove nedelje američka agencija je, pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen, izvestila da Vašington još nije doneo odluku o konfiskaciji imovine i da li će učestvovati u izradi mogućih opcija u okviru G7.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije