in

Oglasila se Astronomska opservatorija u Beogradu

Oglasila se Astronomska opservatorija u Beogradu

TOKOM prošle nedelje dogodile su se tri eksplozije na Suncu na istom mestu

Foto: Astronomska opservatorija

Kako je saopštila Astronomska opservatorija u Beogradu, Sunce ide ka maksimumu svoje 11 godišnje aktivnosti, koja se očekuje 2025./2026. godine, što dovodi do učestalih erupcija na njegovoj površini. Posle erupcija na Suncu dolazi do pojačanog Sunčevog vetra i njegovog uticaja na Zemljinu jonosferu i magnetosferu, što se ogleda u poremećaju radio-komunikacija i pojačanja polarne svetlosti.

– Ovih dana su se desile eksplozije (erupcije) i to tri na skoro istom mestu na Sunčevoj površini, poslednja, koja je bila 9. februara godine u 14.10 po našem vremenu bila je najjača (sa oznakom X3.3) – saopštila je opservatorija. – Erupcija se desila u aktivnoj oblasti AR 3575 (NOAA 13575), gde se desila i prethodno dve, 6. i 7. februara. Čestice iz Sunčevog vetra iz ovih erupcije će ovog puta promašiti Zemlju, ali nije isključeno da se u ovom regionu nastave eksplozije i kada on bude okrenut ka Zemlji i da snažan fluks čestica pogodi gornje delove Zemljine atmosfere.

Astronomi sa Astronomske opservatorije u Beogradu prate dešavanja vezana za Sunčevu aktivnost i obavestiće javnost, pre svega jakim eksplozijama na Suncu koje mogu imati uticaja na Zemlju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije