in

Odluka Unije za finansijsku pomoć Kijevu jasan signal Rusiji i SAD

Odluka Unije za finansijsku pomoć Kijevu jasan signal Rusiji i SAD

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski ocenio je danas da je odluka Evropske unije da uspostavi fond za pomoć Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra do 2027. godine “jasan signal” i za Rusiju i za SAD.

Foto: Profimedia

-To je jasan signal Moskvi da Evropa ostaje snažna i da je ne mogu slomiti nikakvi destruktivni talasi koje je osmislio Kremlj. Istovremeno, to je jasan signal preko Atlantika, signal da Evropa preuzima svoje odgovornosti. Bezbednosne i jake odgovornosti. Čekamo odluku Amerike, poručio je Zelenski, a prenosi Rojters.

Zelenski je ranije danas poručio da će kontinuirana finansijska podrška Evropske unije ojačati ekonomsku i finansijsku stabilnost te zemlje.

Svih 27 lidera postiglo je dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU, saopštio je ranije danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, čime su lideri EU uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije