in

Objavljeni prvi snimci akcije, avioni poleteli sa Kipra (VIDEO)

AMERIČKE i britanske snage otpočele su u četvrtak uveče vazdušne udare na pobunjenike Hute u Jemenu.

Foto: Ministry of Defence UK

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da je Kraljevsko vazduhoplovstvo izvelo ciljane napade na vojne objekte koje koriste Huti koji su, kako je podsetio, poslednjih meseci izveli seriju napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, “preteći Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim međunarodnim brodovima, uzrokujući veliki poremećaj vitalnog trgovačkog puta i podižući cene roba”.

– Njihove nepromišljene akcije rizikuju živote na moru i pogoršavaju humanitarnu krizu u Jemenu. Uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice, Huti su nastavili da vrše napade u Crvenom moru, uključujući i ratne brodove Velike Britanije i SAD samo ove nedelje – rekao je Sunak dodajući da su potezi Huta nedopustivi.

– Stoga smo preduzeli ograničene, neophodne i proporcionalne akcije u samoodbrani, zajedno sa Sjedinjenim Državama, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina protiv ciljeva vezanih za ove napade, kako bismo degradirali vojne kapacitete Huta i zaštitili globalnu plovidbu – naveo je Sunak.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Velike Britanije, njihove snage zadale su “udarac” Hutima i onesposobili ih da napadnu brodove.

– Četiri borbena aviona kraljevske avijacije “tajfun FGR4”, uz podršku tankera za dopunjavanje goriva u vazduhu “vojadžer”, koristila su vođene rakete za izvođenje preciznih udara na dva ovakva objekta Huta. Jedna je bila lokacija u Baniju u severozapadnom Jemenu koja se koristila za lansiranje izviđačkih i napadačkih dronova – navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, borbeni avioni poleteli su iz baze Akrotiri na Kipru.

Sve najnovije vesti iz Jemena pratite na našem BLOGU UŽIVO.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije