in

Nova pucnjava u SAD, nepoznata žena u pratnji petogodišnjeg deteta otvorila vatru u crkvi u Hjustonu

Nova pucnjava u SAD, nepoznata žena u pratnji petogodišnjeg deteta otvorila vatru u crkvi u Hjustonu

U pucnjavi koja se u nedelju po podne po lokalnom vremenu dogodila u crkvi Lejkvud u Hjustonu povređene su dve osobe, muškarac (57) i dečak (5), kada je iz zasad nepoznatih razloga žena stara oko tridesetak godina ušla u teksasku bogomolju i otvorila vatru na okupljene. Brzom reakcijom dvojice oficira u civilu koji su se tu zatekli žena je usmrćena na mestu, čime je sprečena veća tragedija. Pucnjava se dogodila u trenutku kada u Teksasu vlada već uzavrela atmosfera između državnih i federalnih vlasti oko bezbednosti na južnoj međi zbog najezde migranata koji u SAD ulaze preko meksičko-američke granice.

Tanjug

Kako su izvestili lokalni mediji, nepoznata žena obučena u dugi mantil, sa rancem na leđima i u pratnji deteta ušla je u crkvu koja je, inače, u vlasništvu biznismena i pastora Džoela Ostina i po veličini je treća najveća u SAD. Počela je da puca iz puške na ljude koji su se tu zatekli. U razmeni vatre sa policajcima je ubijena, dok je dete koje je ušlo sa njom, zadobilo teže povrede. Muškarac koji je, takođe, povređen, pogođen je u nogu tokom pucnjave i u stabilnom je stanju. Policija nije saopštila da su ubijena žena i dete bili u rodbinskoj ili drugoj vezi, preneo je Si-En-En.

– Žena je ušla u crkvu u pratnji deteta i u nekom trenutku je počela da puca – izjavio je je šef policije Hjustona Troj Finer na konferenciji za medije ispred crkve u Hjustonu. – U crkvi su bila prisutna dva službenika van dužnosti: policajac hjustonske policije (28) i agent Teksaske komisije za alkoholna pića (38), obojica sa manje od pet godina radnog staža. Dvojica policajaca opkolila su ženu-napadača i ona je pogođena. Preminula je na mestu. Dete je prevezeno je u bolnicu u kritičnom stanju, ali je nejasno ko je ispalio hitac kojim je ono povređeno.

Finer je pohvalio oficire i naglasio da je “sve moglo biti mnogo gore”.

– Ali oni su uradili svoj posao i želim da im se zahvalim na tome. Osumnjičena je, takođe, pre nego što su pogodili pretila da ima bombu kod sebe, ali su organi reda nakon pretresa njenog vozila i ranca izjavili da nisu pronašli eksploziv. Prskala je i neku vrstu supstance po zemlji – rekao je šef policije u Hjustonu.

Vlasnik crkve, koju, inače, svake nedelje u proseku poseti oko 45.000 ljudi, Džoel Ostin izjavio je da se pucnjava odigrala između bogosluženja i dok su se odvijale pripreme za špansku službu.

– Pogođeni smo. Ovde smo 65 godine da bi neko sada pucao na vašu crkvu. Mogu samo da zamislim šta bi se dogodilo da se pucnjava desila za vreme službe u 11.00 sati – rekao je on.

Krili se na stepeništu

OČEVICI su lokalnim reporterima ispričali da su čuli više pucnjava. “Počela sam da vrištim kada sam čula pucnje! Vikala sam: ‘Eno napadača!’, a onda sam zajedno sa ljudima koji su bili u crkvi počela da bežim ka zadnjem delu zgrade, ka biblioteci, gde smo se sakrili na stepeništu. Tu smo ostali dok nam nadležni nisu rekli da je bezbedno i da možemo da izađemo iz skloništa”, ispričala je Kristina Rodrigez za hjustonšku TV, preneo je AP.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije