in

Nov zemljotres jačine sedam stepeni pogodio je Japan

NIZ jakih zemljotresa pogodio je danas centar Japana, od kojih je najjači prema prvoj proceni bio magnitude 7,4, izazivajući znantne štete i cunami sa pliminim talasima višim od metar na mestima, dok je stanovništvo u zahvaćenim zonama pozvano da se evakuiše ka višim delovima.

Foto: Ilustracija/Unsplash

Centar za upozorenje na cunami u Pacifiku (PTWC) američka agencija sa sedištem na Havajima kasnije je javila da je pretnja od cunamija “u velikoj meri otklonjena”.

Japanska meteorološka agencija (JMA) zabeležila je više od 50 potresa magnitude jednake ili više od 3,2 u razmaku od četiri sata na poluostrvu Noto, na severu departmana Išikava, na obali Japanskog mora. Najjači potres dogodio se u 16.10 (8.10 po srednjeevropskom vremenu) na severoistočnom vrhu poluostrva.

Prvobitno je objavljeno da je on magnitude 7,4, ali je zatim tu jačinu američki geološki institut revidirao na više, na magnitudu 7,5, a japanska meteorološka agencija na 7,6. Potres se osetio do Tokija koji se nalazi više od 300 metara ptičjim letom od Nota.

(Kurir)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije