in

Norveška šalje Ukrajini još PVO sistema NASAMS-a

Norveška šalje Ukrajini još PVO sistema NASAMS-a

NORVEŠKA vlada predložila je parlamentu da se napravi paket pomoć za Ukrajinu, koji bi obuhvatao isporuku još 10 lansirnih vozila i četiri kontrolne stanice sistema PVO srednjeg dometa NASAMS, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Norveške.

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Vrednost predloženog paketa pomoći procenjuje se na oko 3,45 milijardi norveških kruna, odnosno 326 miliona dolara. Ukoliko zakonodavno telo usvoji vladin predlog, Oslo će Kijevu poslati pomenutu količinu lansirnih i kontrolnih jedinica NASAMS-a.

Podsećanja radi, nekoliko jedinica ovog sistema PVO srednjeg dometa su Kijevu već donirale SAD i Norveška, a Litvanija je takođe pokrenula proces nabavke lansirnih vozila koje će isporučiti Ukrajini. Pored toga, ukrajinske snage očekuju da im stigne još jedinica ovog sistema koje je Kanada odlučila da kupi od SAD i donira ih Ukrajini.

Međutim pre nekoliko nedelja pojavila se vest da nije poznato gde se sada nalaze sistemi koje je Kanada obećala, kao i kada, odnosno da li će biti isporučeni ukrajinskoj vojsci.

Sa druge strane, Oružane snage Ruske Federacije su raketnim i napadima iz vazduha već uništile deo isporučenih sistema, pa će ova isporuka samo zameniti uništena i onesposobljena sredstva.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije