in

NJUJORK POST: Ne valja raditi non-stop

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden proveo je više od trećine 2023. na mestima za odmor, piše “Njujork post”.

Foto Tanjug/AP

Prema pisanju ovog medija, predsednik SAD se odmarao 138 dana, odnosno 37 odsto godine.

Država Delaver je bila Bajdenovo omiljeno mesto i tamo je proveo ukupno 90 dana. Isto tako, 26 dana je proveo u predsedničkoj rezidenciji Kemp Dejvid, u državi Merilend. U međuvremenu, zvanični praznici su 2023. trajali 22 dana.

Mediji ističu da mu je Džordž Buš bio najveći “suparnik” kada je reč o odmaranju, jer je oko 36 odsto svog predsedničkog mandata provodio odmarajući, dok je bivši predsednik Donald Tramp, koji je uživao u slobodnom vremenu u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi, proveo 26 odsto svog vremena izvan Bele kuće.

Bajden se 2023. odmarao nešto manje nego 2022. godine, kada je više od 38 odsto svog vremena proveo na raspustu. Međutim, Bela kuća tvrdi da predsednik može da radi sa bilo kog mesta i da ne mora da ostane u Vašingtonu da bi obavljao svoje dužnosti.

“Predsednik je ove godine uzeo 16 dana odmora, a čak je i tih dana radio”, insistirala je zamenica sekretara za štampu Olivija Dalton u izjavi poslatoj “Njujork postu”.

LUKSUZNI PORODIČNI ODMORI

Bajden je 2023. napravio pet značajnih pauza, često boraveći u luksuznim nekretninama za koje nije morao da plati zahvaljujući demokratskim donatorima, ističe list.

Ranije ove godine, porodica Bajden boravila je besplatno u odmaralištu vrednom četiri miliona dolara na ostrvu Santa Kruz, delu Američkih Devičanskih ostrva. Odmaralište je u vlasništvu milijardera, demokratskih donatora Bila i Koni Nevil.

U avgustu je Bajden proveo 20 dana u Delaveru ili na imanju svog demokratskog rivala Toma Stejera vrednom 20 miliona dolara na jezeru Taho. Bela kuća je saopštila da je Bajdenova porodica iznajmila nekretninu za “fer tržišnu vrednost”.

Brojni besplatni odmori tokom Bajdenovog predsedavanja izazvali su pitanja stručnjaka za etiku nakon što on nije pomenuo putovanja u svojim godišnjim finansijskim izveštajima, ističe list.

(rt.rs)

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije