in

Ništa od isporuke lovaca F-16 Kijevu; Havarijsko ispuštanje municije u Voronješkoj oblasti

RAT u Ukrajini, dan 678.

Foto: Profimedia

Sprečen pokušaj Kijeva da izvede napad na objekte na teritoriji Rusije

Ruska vojska sprečila je pokušaj Kijeva da izvrši napad na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su ruski PVO sistemi oborili iznad Belgorodske oblasti četiri rakete ispaljene iz sistema „oljha“.

Gladkov – Oborena 4 vazdušna cilja u Belgorodu

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da je ruska PVO oborila četiri vazdušna cilja na prilazu Belgorodu.

Prema prvim informacijama, jedna osoba je ranjena.

Sirena u Belgorodu

U Belgorodu se oglasila sirena za upozorenje na vazdušnu opasnost, saopštio je na Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da svi stanovnici treba da odu u skloništa.

Kijev ostaje bez lovaca F-16

Nema ni govora o isporuci zapadnih lovaca F-16 Kijevu, izjavio je portparol komande vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„Nema nijedne nove informacije o obuci pilota i prebacivanju aviona niti bilo čemu drugom. Nisam video, nisam bio tamo, nema ni govora o nekim predavanjima (aviona)“, rekao je Ignat za televiziju „Rada“, odgovarajući na pitanje da li ima informacija kada će Kijev dobiti avione.

Portal „Njuzvik“ je, pozivajući se na američke izvore, 27. decembra pisao da bi Ukrajina od Zapada verovatno već mogla da dobije prve lovce F-16.

Uništen vod ukrajinskih tenkova „leopard 2A6“

Ruske snage uništile su vod ukrajinskih tenkova „leopard 2A6“ na svatovskom pravcu, koji su pokušavali da napadnu ruske položaje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Havarijsko ispuštanje municije

U Voronješkoj oblasti Rusije desilo se havarijsko ispuštanje municije, nije bilo žrtava, saopštio je gubernator regiona Aleksandar Gusev na svom Telegramu.

On je naveo da je oštećeno sedam domaćinstava.

Na licu mesta nalaze se hitne službe.

“Jastreb AV” na delu

Oružane snage Rusije koriste najnovije artiljerijsko sisteme za artiljerijsko izviđanje „jastreb AV“ u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Jastreb AV“ je najsavremeniji ruski radarski sistem sa faznom antenskom rešetkom za izviđanje artiljerijskih vatrenih položaja. Pomoću radara ovaj sistem automatski prati putanju neprijateljskih granata, određujući tačne koordinate položaja njegove artiljerije. Ove koordinate predaju se svojoj artiljeriji ili drugim udarnim sredstvima za uništavanje neprijateljskih položaja.

Ukrajinski pokušaji iskrcavanja na obalu Dnjepra

Ukrajinske snage ne odustaju od pokušaja iskrcavanja na levu obalu Dnjepra, ali ih ruska vojska uništava već na prilazu obali, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U Ministarstvu su objasnili da izviđačke jedinice stalno prate situaciju na desnoj obali, izdajući nove ciljeve artiljerijskom kontrolnom punktu, a minobacačke posade, sa svoje strane, u najkraćem mogućem roku otpočinju sa vatrenim udarima na neprijateljsko ljudstvo i čamce koji svakodnevno pokušavaju da se iskrcaju i učvrste u ostrvskoj zoni Dnjepra.

Rusi povećali beoj dronova

Ruski artiljerci su u zoni specijalne vojne operacije značajno povećali broj dronova za izviđanje ukrajinskih ciljeva i korigovanje paljbe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dronovi su i dalje najefikasnije sredstvo za dobijanje obaveštajnih informacija, dodali su u Ministarstvu.

Zelenski najavio šta je cilj ukrajinske vojske ove 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za britanski „Ekonomist“ da će se ukrajinska vojska ove godine usredsrediti na operacije protiv Krima dok će na istoku preći u odbranu.

„Izolacija Krima i potkopavanje vojnih kapaciteta Rusije na tom poluostrvu – to je od velike važnosti za nas“, naveo je on.

Kako britanski list prenosi, Krim i Crno more će biti u centru vojnih napora Kijeva. Zelenski je buduću operaciju protiv Krima nazvao „primerom za čitav svet“.

On je, takođe, rekao da je curenje informacija pred početak ukrajinske kontraofanzive omogućilo da Rusija stekne prednost.

Naveo je i da Ukrajina tokom prošle godine nije ostvarila postavljene zadatke.

Izneo je tvrdnje da ruska vojska nije zauzela nijedan veći grad prošle godine, premda je u maju oslobođen Artjomovsk u DNR, a u decembru Marjinka.

Kada je reč o pregovorima, Zelenski kaže da ne vidi sa ruske strane nikakve fundamentalne korake ka miru.

Novinari su konstatovali da Zelenski više ne određuje rokove i ne daje obećanja po pitanju operacija u ovoj godini.

Uništena kamuflažna uporišta na kupjanskom pravcu

Jedinice samohodnih artiljerijskih oruđa „msta S“ grupe snaga „Zapad“ uništile su kamuflirana uporišta i ljudstvo ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se dodaje da na kupjanskom pravcu pripadnici stanica i sistema za radioelektronsku borbu grupe „Zapad“ uspešno otkrivaju i suzbijaju bespilotne letelice.

Odjekuju sirene za uzbunu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

Masovni napad na Ukrajinu

Ruske snage jutros su ponovo izvele masovni raketni napad na Ukrajinu, a na meti je i Kijev, gde su u više navrata odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je Rusija podigla 16 strateških bombardera Tu-95MS sa kojih lansira rakete i da je uzbuna na vazdušni napad proglašena širom Ukrajine.

Raketnom napadu prethodio je napad dronovima, prenosi Interfaks Ukrajina i navodi da je ukrajinska PVO uništila svih 35 dronova koje je Rusija lansirala.

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije