in

NETANJAHU POTKOPAVA IZVLAČENJE TALACA DA SPASE SVOJU KARIJERU? Katar zaprepašćen izjavama izraelskog premijera o posredničkoj ulozi Dohe

NETANJAHU POTKOPAVA IZVLAČENJE TALACA DA SPASE SVOJU KARIJERU? Katar zaprepašćen izjavama izraelskog premijera o posredničkoj ulozi Dohe

KATAR je danas saopštio da je “zaprepašćen” navodnim primedbama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o posredničkoj ulozi zvanične Dohe u ratu u Gazi.

Foto: Tanjug/AP


U snimku koji je procurio u javnost izraelski premijer Netanjahu je Katar nazvao “problematičnom zemljom”, preneo je Rojters.

-Niste me videli da se zahvaljujem Kataru, jeste li primetili to? Zašto? Jer Katar, za mene, u suštini nije različit od UN, od Crvenog krsta, već je na izvestan način još problematičniji. Međutim, spreman sam da koristim bilo koje posrednike koji mogu da mi pomognu da taoce vratim kući, rekao je Netanjahu.

Na procurilom snimku sa sastanka sa porodicama talaca koji je u utorak emitovan na izraelskim vestima Kanala 12, izraelski premijer Netanjahu naglasio je da je Katar “problematičan”.

-Zgroženi smo navodnim primedbama koje nam pripisuje izraelski premijer u raznim medijskim izveštajima o posredničkoj ulozi Katara. Ako se utvrdi da su njegove primedbe tačne, to znači da premijer Izraela želi da ometa i potkopava proces posredovanja u interesu svoje sopstvene političke karijere, umesto da mu prioritet bude spasavanju nevinih života, uključujući i izraelske taoce, izjavio je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Majed Al Ansari.

U međuvremenu, nakon oštre reakcije zvanične Dohe izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič nazivao je Katar “državom koja podržava i finansira teror”.

Smotrič je na svom Iks nalogu (Tviter) objavio da je Doha “pokrovitelj Hamasa i u velikoj meri odgovorna za masakr izraelskih građana koji je Hamas počinio 7. oktobra”.

-Postupanje Zapada je licemerno i zasnovano na neprikladnim finansijskim interesima. Zapad može i trebalo bi da upotrebi mnogo jače mehanizme i odmah sprovede oslobađanje talaca. Jedno je sigurno: Katar neće ni na koji način biti uključen u upravljanje Gazom nakon rata, poručio Smotrič, prenosi Tajms of Izrael.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije