in

Nemački ministar nazvao paore ekstremistima

NEMAČKA vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka vlada: Protesti poljoprivrednika neće promeniti naše planove

– U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova – rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Dodao je da je vlada ta koja “na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima”.

Nemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na auto-puteve širom zemlje, protestujući protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta. Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u Istočnoj Friziji.

Ranije je, kako je preneo nemački Bild, ministar ekonomije Robert Habek postavio poruku na društvenim mrežama isnoseći ozbiljne optužbe na račun poljoprivrednika.

– Ne smemo dozvoliti ekstremistima da otmu ovu neizvesnost. Ne smemo biti slepi. Subverzivne fantazije ne znače ništa drugo osim želje da uništimo našu demokratsku državu – rekao je on.

Povodom zahteva poljoprivrednika, Habek je rekao da im je vlada već izašla u susret:

– Zadržavamo značajan deo subvencija o kojima se sada govori u oslobađanju od poreza na vozila za poljoprivredna vozila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije