in

Nemački kancelar besan zbog pokušaja Turske da se priključi Šangajskoj organizaciji za saradnju

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je “vrlo iziritiran” zbog pokušaja Turske da se pridruži centralnoazijskoj bezbednosnoj organizaciji u kojoj dominiraju Rusija i Kina.

Foto: Tanjug

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je prošle subote da želi da Turska, članica NATO, postane i članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), podseća se u izveštaju Rojtersa.

-To nije organizacija koja daje značajan doprinos globalnom suživotu, rekao je Šolc na Generalnoj skupštini UN u NJujorku nakon sastanka sa Erdoganom i priznao da je “veoma iznerviran zbog ovog razvoja događaja”.

Šolc je zaključio da je važno da se postigne dogovor o tome šta je glavni pokretač u međunarodnim odnosima i da se jasno stavi do znanja da ruski rat protiv Ukrajine “možda neće biti uspešan”.

Odvojeno, Šolc je ocenio da će svi referendumi koji bi trebalo da budu održani u istočnoj Ukrajini, na teritorijama pod kontrolom Ruske Federacije, biti “lažni referendumi” koji se ne mogu prihvatiti.

On je takođe rekao da se stiče utisak da bi Rusija mogla još jednom da pokuša da zaustavi ukrajinski izvoz pšenice – nešto što i Turska i Nemačka žele da spreče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije