in

Nemačka odbila da pošalje Ukrajini moćne rakete dugog dometa

Nemačka odbila da pošalje Ukrajini moćne rakete dugog dometa

NEMAČKI parlament odbacio je u sredu uveče predlog CDU i CSU da se u Ukrajinu pošalju rakete dugog dometa “taurus”.

Foto: Profimedia

Gotovo svi predstavnici vladajuće koalicije – socijaldemokrate, zeleni i liberali – odbili su predlog Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) da se moderni projektil švedsko-nemačke proizvodnje pošalje u Ukrajinu.

Nemačka agencija DPA ​​piše da je rezultat glasanja zbunjujući jer su Zeleni i liberali mesecima tražili od kancelara Olafa Šolca da pošalje te projektile koji bi Kijevu omogućili da gađa duboko u rusku teritoriju.

Foto Shutterstock

Tekst potpisa

Poslanici liberala tvrde da su glasali protiv jer je predlog bio povezan sa godišnjim izveštajem parlamentarnog komesara za nemačke oružane snage, “što nije prikladno”, napisala je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja se ipak zalaže za slanje oružja u Kijev.

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna da uništi bunkerski kompleks sa velike udaljenosti i visine. Šolc je početkom oktobra odlučio da za sada neće snabdevati Ukrajinu ovim oružjem, strahujući upravo od toga da bi Ukrajina mogla da gađa rusku teritoriju, prenosi dpa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije