in

Nemačka može da odgovori na izazove ovog vremena

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je optimističan kada je reč o tome da li je Nemačka u stanju da odgovori na izazove ovog vremena.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Mi možemo dobro da se nosimo i s vetrom koji nam duva pravo u lice, rekao je političar SPD-a u tradicionalnom televizijskom obraćanju poslednjeg dana godine, preneo je Dojče vele.

On je dodao i da dodatnu “snagu uliva spoznaja da su Nemačkoj potrebni svi – vrhunska naučnica, medicinska sestra, policajka, dostavljač paketa, penzioner kao i pripravnik”.

Šolc se osvrnuo na ruski rat protiv Ukrajine, teškoće u isporuci gasa, a onda se, kako je dodao, na jesen desio i “brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael”.

-Svet je postao nemirniji i suroviji i menja se brzinom koja ostavlja bez daha. Zato i Nemačka mora da se promeni. Istovremeno znam da ćemo mi u Nemačkoj ovo prebroditi, naglasio je nemački kancelar.

Šolc je ocenio da Nemačku demokratija čini jakom.

-Pre 35 godina u Istočnoj Nemačkoj za nju su se izborili hrabre žene i muškarci, i sada je dragocena za sve Nemce, rekao je Šolc.

Šef socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade rekao je da se nisu ostvarili neki od scenarija od kojih se strahovlo prošle godine.

-Inflacija je pala. Plate i penzije rastu. Skladišta gasa su puna do vrha za ovu zimu, naveo je.

Šolc se ponovo založio za snažnu Evropsku uniju, a dogovor o novom zajedničkom evropskom sistemu azila ocenio je uspehom.

-Jače granične kontrole već su dovele do toga da se osetno smanjio broj ljudi koji prelaze te granice, dodao je.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije