in

Nema potvrda da će ići na Tajvan

Nema potvrda da će ići na Tajvan

PREDSEDNICA Predsedavajućeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla je danas u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se i dalje ne zna da li će ona posetiti Tajvan.

Foto: EPA

Pelosi će razgovarati sa predsednikom Singapura Halimahom Jakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je AP.

Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, gde novinari neće imati pristup.

Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će posetiti još i Maleziju, Južnu Koreju i Japan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promena, bezbednosti i “demokratskim upravljanjem”.

Ona nije potvrdila novinske izveštaje da bi mogla da poseti Tajvan.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog kolegu DŽozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom.

Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri negiraju to.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma NJut DŽingrič boravio na ostrvu.

Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, da to ne bi bio znak promene američke politike.

BONUS VIDEO:

“GRAD” U AKCIJI: Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije