in

Nećemo više moći da vam isporučujemo rakete za “patriot”

ZVANIČNICI Bele kuće i Pentagona upozorili su da SAD uskoro neće moći da isporuče rakete za ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane “patriot”.

Foto Tanjug/AP

Razlog je visoka cena (2 do 4 miliona dolara po komadu) i velika potrošnja tokom rata.

Od početka rata u februaru 2022. Rusija je lansirala više od 3.800 dronova i 7.400 projektila na ukrajinske gradove. Istovremeno, Ukrajina je postala poligon za testiranje brojnih sistema PVO, piše Njujork tajms.

Njihova sofisticiranost varira od “stingera” na kamionima i protivavionskih topova kratkog dometa, kao što je “gepard” nemačke proizvodnje, do složenih sistema većeg dometa, kao što je francuski dizajn SAMP/T, koji može da pogodi metu na 100 kilometara daleko. Postoji i Nacionalni napredni raketni sistem zemlja‒vazduh, ili NASAMS, koji zajednički proizvode Sjedinjene Države i Norveška.

Foto AP

Samo “patrioti” su dizajnirani da se suprotstave balističkim projektilima, a od trenutka kada je prvi “patriot” stigao na borbene linije, on je preoblikovao bitku za nebo, piše Njujork tajms.

Važna uloga “patriota”

U maju i junu, tokom nekih od najsofisticiranijih napada Rusije, koji su uključivali bespilotne letelice, krstareće rakete, balističke rakete i hipersonične rakete, dva ukrajinska “patriota” su oborila sve 34 balističke rakete koje je Rusija ispalila na Kijev, navodi se u izveštaju Centra za strateške studije, istraživačke organizacije sa sedištem u Vašingtonu.

Foto Tanjug/AP

Patriot je takođe igrao ključnu ulogu u odbrani od složenog bombardovanja, gde Rusija kombinuje različita oružja, lansira rakete i bespilotne letelice na različitim putanjama i koristi mamce da zbuni ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ali moćni radar “patriota” ima domet od preko 150 kilometara i može da prati do 100 ciljeva odjednom, navodi se u izveštaju Službe za istraživanje Kongresa. Njegov radar takođe pruža podatke o navođenju projektila za više projektila presretača i imun je na elektronsko ometanje.

Radar je takođe imun na elektronsko ometanje. Dok baterija “patriot” zahteva najmanje 70 obučenih vojnika za rad i održavanje, u kontrolnoj stanici su potrebna samo dva ili tri vojnika za upravljanje.

BONUS VIDEO


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije