in

“NEĆEMO OKLEVATI…” Oglasio se Bajden posle napada na jemenske pobunjenike

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Foto AP

Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru.

Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

Prema njegovim rečima, napadi Huta ugrozili su američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu. Bajden je rekao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters.

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica. Za napade su korišćene rakete tipa “tomahavk” lansirane sa brodova i iz borbenih aviona, a ciljevi su bili logističke centri Huta, sistemi PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

Kako je napad izgledao možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO: “JEDINO MESTO GDE SE MOŽEMO OPUSTITI”: Porodice u Gazi predah od rata traže na morskoj obali


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije