in

Neće dozvoliti da se kazni Mađarska

Neće dozvoliti da se kazni Mađarska

SLOVAČKA neće dozvoliti da EU kazni Mađarsku zbog odbrane njenih nacionalnih interesa, rekao je premijer Slovačke Robert Fico.

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Fico je u utorak bio u zvaničnoj poseti Budimpešti, gde se sastao sa svojim kolegom Viktorom Orbanom, a podrška koju je obećao Orbanu stiže uoči vanrednog samita EU 1. februara, na kojem će lideri razgovarati o predloženim prilagođavanjima zajedničkog višegodišnjeg budžeta.

Mađarska je prošlog meseca stavila veto na plan Evropske komisije da finansira Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) tokom četiri godine, a kao odgovor na to grupa od 120 poslanika EU potpisala je prošle nedelje peticiju, pozivajući da se Mađarskoj oduzme pravo glasa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Fico je rekao da neće dozvoliti „ovakav napad na Mađarsku“ sve dok je na čelu slovačke vlade.

On je rekao da Slovačka deli zabrinutost Mađarske u vezi sa sukobom u Ukrajini i podržava stav Budimpešte da svako finansiranje Kijeva koje dolazi iz EU treba da se vrši na godišnjem nivou i da podleže redovnim revizijama.

Uslovi su „racionalni i razumni“, rekao je Fico, pa dodao da „pristalice Kijeva ne mogu očekivati da zemlje iz kojih su povučena sredstva, daju novac drugoj zemlji.“ „Nije fer, nije pravedno“, istakao je Fico.

Mađarska je prkosila Briselu i mnogim državama članicama EU, tvrdeći da zapadno naoružavanje Ukrajine ne može okončati njeno neprijateljstvo prema Rusiji. Ekonomska ograničenja nametnuta Moskvi u znak odmazde nanela su više štete EU nego Rusiji, kako je Orban tvrdio.

Fico, koji je postao šef slovačke vlade prošlog oktobra nakon pobede svoje stranke na izborima, napravio je zaokret po tom pitanju u poređenju sa politikom svojih prethodnika. Orban je na konferenciji za novinare istakao da se on i njegov gost slažu oko većine EU poslova i da su interesi Mađarske i Slovačke usklađeni „najmanje 99 odsto“, prenosi RT.

BONUS VIDEO: Vučić i Orban stigli na sahranu Ištvana Pastora


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije