in

“Ne verujem da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje”

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski oglasio se nakon govora Vladimira Putin i rekao je da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje uprkos pretnjama njihovog predsednika.

Foto AP

Govoreći za nemački “Bild”, Zelenski je takođe pozvao Zapad da ne dozvoli da ih Putin ucenjuje.

Prema njegovim rečima, delimična mobilizacija pokazuje da Rusija ima “problema sa oficirima i drugim vojnim osobljem”.

- On (Putin) vidi da njegove jedinice jednostavno beže. Putin želi da utopi Ukrajinu u krvi, ali i u krvi sopstvenih vojnika – rekao je predsednik Ukrajine.

Ukrajinski predsednik nije bio uznemiren Putinovim pretnjama i on ne planira da odustane od ponovnog osvajanja teritorija koje je okupirala Rusija.

– Postupaćemo u skladu sa našim planovima korak po korak. Siguran sam da ćemo osloboditi našu teritoriju. Referendumi su “lažni referendumi” i 90% država ih neće priznati – istakao je Zelenski.

Povodom Putinove indirektne pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje, Zelenski je rekao da ne veruje u to.

– Ne verujem da će on upotrebiti nuklearno oružje. Mislim da mu svet neće dozvoliti da to uradi. Ali ne znamo šta se dešava u njegovoj glavi, tako da postoje određeni rizici – istakao je Zelenski.

Ipak, on smatra da ne treba popuštati pred Putinovim pretnjama.

– Putin sutra može da kaže: osim Ukrajine, želimo i deo Poljske, inače ćemo upotrebiti nuklearno oružje. Ne možemo pristati na ovakve kompromise – zaključio je prvi čovek Ukrajine.

Ove izjave dolaze nakon što je Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i upozorio da će Moskva biti spremna da upotrebi “sva raspoloživa sredstva” kako bi zaštitila teritoriju usred pretnji sa Zapada.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije