in

“NATO VEŽBE USMERENE PROTIV RUSIJE” Američki general: Sprovodimo obuke protiv Rusa

“NATO VEŽBE USMERENE PROTIV RUSIJE” Američki general: Sprovodimo obuke protiv Rusa

VOJNE obuke raznih zemalja NATO-a, koje se održavaju ovog proleća u Evropi, sprovode se, „faktički“, protiv Rusije, izjavio je za „Njujork tajms“ komandant kopnenih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi general Deril Vilijams.

Foto Tanjug/AP

Prema informacijama izdanja, vojne obuke NATO-a biće najobimnije od Hladnog rata.

Kako je Vilijams istakao, na prethodnim ovakvim obukama, „ime protivnika“ nije navođeno, već je to bio izmišljeni neprijatelj.

– Sada, ove godine, faktički sprovodimo obuke protiv Rusa. Borimo se protiv našeg potencijalnog protivnika – naglasio je general.

„Njujork tajms“ je objavio da vojnici NATO-a koji učestvuju na manevrima treba da pokažu kako mogu da izgledaju „prvi momenti modernog sukoba velikih država“.

Kako navodi dnevnik, predstavnici nacionalne bezbednosti takođe prave planove za sprovođenje sajber ratova, uključujući zaštitu interesa SAD i NATO-a od „mogućeg sajber napada na javnu infrastrukturu“.

– Ako bi NATO i Rusija ušli u rat, američka i saveznička vojska prvo bi pohrlile ka baltičkim zemljama – Estoniji, Litvaniji i Letoniji – istočnom krilu NATO-a, kako bi pokušale da blokiraju prodor ruske vojske – tvrdi izdanje.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila za Sputnjik da manevri NATO-a u blizini granica Rusije povećavaju rizike od potencijalnih vojnih incidenata.

Za 26. april planiran je početak NATO vežbi u Finskoj, u neposrednoj blizini rusko-finske granice.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije