in

Nasukalo se 160 kitova, u toku spasavanje, nekima nije bilo spasa (VIDEO)

Nasukalo se 160 kitova, u toku spasavanje, nekima nije bilo spasa (VIDEO)

OKO 140 kitova pilota nasukalo se danas na zapadnoj obali Australije u gradu Dansboro, dok je bar 26 već umrlo pre nego što su nadležne službe uspele da ih spasu.

Foto: Tanjug/AP

– Naš tim trenutno procenjuje stanje kitova koji su nasukani na plaži, a naši timovi na vodi pokušavaju da drže životinje zajedno i podalje od plaže – saopštila je australijska Uprava za biodiverzitet, prenosi Asošijeted pres.

Regionalna oficirka za očuvanje divljih životinja Pia Kurtis rekla je da, nažalost, ishod za kitove pilote uglavnom nije dobar kad su nasukani na plaži, pošto veliki broj tih životinja ugine.

Nadležni su pozvali građane da ne pokušavaju da spasu životinje bez uputstava stručnjaka, jer u suprotnom mogu izazvati dodatne povrede životinjama i otežati njihovo spasavanje.

Ovi kitovi su grupisani na četiri mesta u razmaku od više kilometara.

U jatima pilota kitova, koji se tako nazivaju jer se veruje da svi u jatu prate jednog “pilota”, može biti od 10 do preko 100 životinja, a oni žive nerazdvojno, što možda može biti uzrok za njihovu poznatu tendenciju da svi zajedno budu nasukani na plaži, piše Bi-Bi-Si vajldlajf magazin.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije