in

Napokon dočekao da proba eksperiment koji je video na mrežama, evo da li mu je uspeo (VIDEO)

REKORDNO niske temperature ove nedelje u Finskoj inspirisale su turistu da isproba trik koji je oduvek želeo da uradi tokom odmora na Arktiku: baci ključalu vodu u vazduh kada je napolju izuzetno hladno i pretvori je u oblak ledene prašine.

Foto: Printskrin

Ovo nije nešto što bi trebalo pokušati osim ako su temperature izuzetno niske, ali na većini mesta na Zemlji to se retko ili nikada ne dešava.

Lauri Untamo, 49-godišnji menadžer prodaje iz južne Finske, bio je na odmoru sa prijateljima u severnoj finskoj provinciji Laponija kada su temperature pale na -30 stepeni Celzijusa za Novu godinu.

“Video sam ovo na društvenim mrežama”

– Video sam na video snimcima na društvenim mrežama ili Jutjubu da je moguće izvesti trik, ali nikada nisam bio na mestu gde je temperatura -30 stepeni ili manje – rekao je Untamo za Rojters.

Rekao je da je zagrejao vodu u svojoj kabini, brzo je izneo i bacio preko glave. Preživeo je pokušaj bez opekotina jer se voda odmah pretvorila u ledeni oblak koji je potom nestao.

Nordijske zemlje se poslednjih dana suočavaju sa izuzetno hladnim vremenom, sa -44,3 stepena Celzijusa, najnižom temperaturom u poslednjih 25 godina, zabeleženom u petak u Enontekiju, severno od Pihatunturija gde je bio Untamo.

Uprkos hladnom vremenu, Untamo i njegova grupa prijatelja uživali su u aktivnostima na otvorenom, kao što su nordijsko skijanje i planinarenje po šumama prekrivenim snegom.

“Videli smo čak i auroru”

– Videli smo čak i auroru tokom nekoliko noći, tako da nam je (može se reći) Laponija dala sve od sebe ove nedelje – rekao je on.

Podsetimo, delovi severozapadne Evrope su se u sredu suočili sa posledicama najnovije u nizu atlantskih oluja koje su donele kišu ili sneg na već zasićeno tlo, dok je severna Skandinavija doživela izuzetno hladno vreme, preneo je Blic.

BONUS VIDEO: ODUVAO GA VETAR: Mećava pogodila rusku Jakutiju


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije