in

NAPADI EKSTREMISTA ŠIROM ZEMLJE: Zaustavljena ofanziva talibana u pokrajini Helmand u Avganistanu

AVGANISTANSKE bezbednosne snage potisnule su veliku ofanzivu talibana u južnoj pokrajini Helmand u protekla 24 sata, saopštili su zvaničnici, dok ekstremisti izvode napade širom zemlje nakon isteka prvobitnog roka za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Foto: EPA

Sjedinjene Države nisu se povukle do 1. maja, roka koji je prošle godine dogovoren sa talibanima, ali su počele da povlače svoje snage koje bi, kako je prethodno najavio predsednik DŽo Bajden, trebalo da napuste Avganistan do 11. septembra.

Protivnici te odluke ističu da će islamski ekstremisti iskoristiti povlačenje da pokušaju da se vrate na vlast.

 – U gradu su ođekivale eksplozije i teško naoružanje, a čuli su se i pucnji. Sa članovima porodice sam bio u ćošku sobe, gde smo čuli eksplozije i razmenu vatre, kao da se to događalo iza zidova kuće – opisao je Mula Jan, stanovnik grada Laškar Ga, prestonice provincije Helmanda, preneo je Glas Amerike.

Ataula Avgan, šef saveta Helmanda, rekao je da su talibani pokrenuli ofanzivu u ponedeljak iz više pravaca, da su napali kontrolne punktove na obodima grada Laškar Ga i osvojili neke od njih.

Avganistanske bezbednosne snage su u tom području izvele vazdušne napade i rasporedile specijalne jedinice.

Pobunjenici su potisnuti, ali su borbe nastavljene, dok su stotine porodica raseljene, potvrdio je jedan visoki zvaničnik pokrajine Helmand.

Američke snage su pre dva dana predale bazu u Helmandu snagama avganistanske vlade, a u Vašingtonu je iz Pentagona saopšteno da je američka vojska okončala od dva do šest odsto procesa povlačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije