in

Najveći dilerski centar u Evropi nalazi se u glavnom gradu Italije

Najveći dilerski centar u Evropi nalazi se u glavnom gradu Italije

RIMSKA Kamora i Ndrangeta zajedno upravljaju “najvećim centrom za dilovanje droge u Evropi”.

Foto: EPA

Iscrtana je kriminalna mapa glavnog grada Italije, bande iz Kalabrije i Kampanije “su trgovci droge na veliko u Večnom gradu”.

Ovo je pokazalo istraživanje novinara Danijelea Autijerija, hroničara dnevnika “Republika” i istraživača za TV emisiju “Report” RAI 3, koji iznosi scenario niti kretanja rimskih mafija. Izneta je čitava studija o akcionarskim strukturama glavnih restorana u centru Rima, gde je pokazao i kako “neke albanske grupe preduzetnika kontrolišu neke od najpoznatijih klubova između Trga Navona i Kampa dei Fiori, dok iza njih stoji Ndrangeta”.

Ndrangeta, a posebno banda Alvaro, koja je prisustvo u Rimu uvećala od 2008, klan je povezan sa onim Mikelea Senezea, zvanog Paco, koji je stigao u prestonicu u jeku rata u Kamori, osamdesetih godina u Napulju. Tada je krv tekla ulicama, koje su “okupirali” vojnici klana Rafaelea Kutola i porodice Karmine Alfijerija. Senezijevi su napustili teren i premestili bazu u Rim.

Klan Seneze “istorijski kontroliše kvartove u jugoistočnom delu grada – Tuskolano, Apio, Činečita i Kazilino” i deli sa Ndrangetom “tržište dilera droge najvećeg u Evropi, sa kvartom San Bazilio”. Kalabrijski organizovani kriminal i Kamora stoga “sede za istim stolom kako bi sklopili poslove, a preduzetnici bliski porodicama klanova sastaju se da bi poslovali”.

Ali u Rimu, po ekskluzivnim izjavama advokata Fabricija Gala, bivšeg zastupnika porodice Alvaro, “niko nije moćniji od Ndrangete, koja je sposobna da započne rat ne samo u Italiji, već i širom sveta”.

Za dve mafije kažu da su toliko moćne da, uprkos hapšenjima, uspevaju da prevladaju na terenu. Ostali klanovi zauzimaju mnogo nižu stepenicu na kriminalnoj hijerarhijskoj lestvici.

Sud za mere prevencije oduzima prostorije povezane sa mafijom, ali se suviše često iste aktivnosti vraćaju u ruke drugih mafija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije